De Unie Hasselt-Genk | Een initiatief van

Atelier De Stad

Z33 - De Unie Hasselt-Genk - Atelier de Stad (c) Kristof Vrancken 1

Atelier de Stad is een project geïnitieerd door Canvas waarvoor creatief talent gezocht werd om mee te werken aan vijf stadsprojecten; in Brussel, Kortrijk, Hasselt & Genk, Oostende en Gent. Het resultaat is in de loop van 2014 te zien op locatie, en op Canvas.

In Hasselt en Genk werd een oproep gelanceerd in het kader van het kunst in de open ruimte project De Unie Hasselt-Genk. Musica, Impulscentrum voor Muziek, Z33 – huis voor actuele kunst en C-mine cultuurcentrum deden, met de steun van Canvas, een publieke oproep aan jonge geluidskunstenaars om aan de slag te gaan met ‘het geluid’ van Hasselt en Genk, op zoek te gaan naar de akoestische identiteit van de twee steden en te reflecteren over hoe deze verbonden zouden kunnen worden.

De resultaten van dit stadsatelier zijn van 20 september tot 5 oktober te zien in C-mine cultuurcentrum en aan de Tuikabelbrug over het Albertkanaal.

Uitgangspunten

De verschillen en gelijkenissen tussen Hasselt en Genk kan je niet enkel zien, maar ook horen. Elke stad heeft een eigen, unieke urban soundscape. Voor Atelier de Stad Hasselt-Genk gaan  zes geselecteerde (geluids)kunstenaars op zoek naar deze ‘akoestische identiteit’.Samen of individueel pluizen ze de steden uit en maken ze hun structuur hoorbaar.Welke geluiden typeren Hasselt en haar inwoners? Welke klanken gaan er schuil in de Genkse ondergrond?

Atelier de Stad Hasselt-Genk brengt artistieke creatie en urbanistiek onderzoek samen. In een eerste fase trokken de zes kunstenaars er op uit om veldonderzoek te voeren: ze maakten field recordings op openbare plaatsen, maakten kennis met lokale groepen en gemeenschappen, werkten socio-muzikale projecten uit, bestudeerden de dialecten of brachten de ruimtelijke structuur in kaart. In een tweede fase brengen ze hun bevindingen tot een artistieke synthese. Dit resulteert in ‘geluidswandelingen’, composities, klankinstallaties, sound maps, improvisatiesessies of video’s.

Atelier de Stad is een crossmediaal project van diverse kunstenorganisaties i.s.m. Canvas op radio, televisie, internet en op locatie in zes steden, waaronder Hasselt en Genk. De zoektocht van zes jonge kunstenaars naar de identiteit van Hasselt en Genk mondt uit in zes bijzondere projecten die je van 20 september tot 5 oktober in C-mine cultuurcentrum en in de open ruimte kan ontdekken.

Over de deelnemende kunstenaars

 Caroline Claus (°1980 – BE) behaalde een master in de sociologie aan de UGent, en stedenbouw en ruimtelijke planning aan Erasmus Hogeschool en VUB. Ze benadert het project dan ook vanuit een geografische en cultuurhistorische invalshoek. In het bijzonder stelt zij zich de vraag welke rol geluid speelt bij stadsontwikkeling. Voor Atelier De Stad Hasselt-Genk voert Caroline Claus een diepgaand onderzoek naar de geografische structuur van beide steden. Met deze input creëert ze participatieve wandelingen en geo-akoestische kaarten.

Tim Finoulst (°1986 – BE) studeerde elektrische gitaar aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en is actief in jazz, pop en vrije improvisatie. Tim Finoulst wil improviseren op openbare locaties in Hasselt en Genk en daarbij zijn gitaar letterlijk inpluggen in de stad. Met behulp van transducers gebruikt hij concrete objecten en materialen als ‘versterker’ voor zijn gitaarspel, zoals bushokjes, vuilbakken en industriële machines. Als ‘mobiel’ element kan hij op alle mogelijke plaatsen ingeschakeld worden tijdens De Unie Hasselt-Genk.

www.timfinoulst.com

Marieke van de Ven (°1985 – NL) studeerde compositie en sound design op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar interesse voor lokale cultuur en landschap giet ze in een poëtische geluidswandeling op en rond C-Mine in Genk. Het wordt geen informatieve audiotour, maar een poëtische vertelling waarin de luisteraar geprikkeld wordt om anders te kijken en te mijmeren over het landschap in verhouding tot mens en stad. Deze geluidswandeling wordt later een nieuwe route op de Klankatlas (www.klankatlas.eu), met de steun van de Provincie Limburg.

www.mariekevandeven.nl

Koenraad Vandersyppe (°1989 – BE) is master in de mediakunsten aan het KASK in Gent. Met het oog op een akoestische verbinding tussen Hasselt en Genk wil hij een gemeenschappelijke, artificiële taal ontwerpen, waarin klanken van zowel het Genkse als het Hasseltse dialect vervat zitten. Deze nieuwe klankentaal is te horen  in een geluidsinstallatie aan de Tuikabelbrug, halfweg tussen beide steden.

www.koenraadvds.be

Simon Halsberghe (°1983 – BE) is master in de mediakunsten aan het KASK in Gent. Voor Atelier de Stad Hasselt-Genk meet hij zich de rol van ‘eyeopener’ aan: hij wil mensen de pure materialiteit van de stad laten zien en horen, zonder daaraan een functie of betekenis te geven. Onopvallende, verwaarloosde en schijnbaar onbelangrijke plaatsen en objecten worden op beeld en geluid vastgelegd en getoond in verstilde, poëtische videocreaties.

Joris Gielen (°1984 – BE) studeerde sound design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Met zijn opnameapparatuur trekt hij Hasselt en Genk in om karakteristieke en verborgen geluiden op te nemen. Hij gaat op zoek naar de typische akoestische kenmerken van de steden met als centrale vraagstuk: wat zijn de verschillen, waar liggen de raakvlakken? Met dit materiaal creëert hij muzikale composities voor een online sound map, die later ook terug te vinden zal zijn op de Klankatlas (www.klankatlas.eu).

 

 

Atelier de Stad - Hasselt / Genk logo zwart-wit