De Unie Hasselt-Genk | Een initiatief van

Zomerprogramma

DiverCITY

CIAP en Architectuurwijzer

In het kader van De Unie zette CIAP het tentoonstellingsproject DiverCITY op, waarbij het werk van kunstenaars voor wie de stad een bepalende rol speelt in hun oeuvre centraal staat. Hedendaagse kunstenaars behandelen de stedelijke context of het stedelijk vraagstuk op zeer uiteenlopende manieren, gaande van de creatie van autonome, artistieke beelden van de stad, over het bevragen van de actuele socio-ecologische of –economische situatie, tot het gebruik van de stedelijke context als drager van een artistiek, participatief proces.

Enerzijds vind je in de tentoonstelling beelden van steden via schetsen, tekeningen, fotografisch werk, maquettes en sculpturen, anderzijds ontwikkelt CIAP samen met kunstenaars – en in interactie met het publiek – artistieke processen in en met de stedelijke context.

De deelnemende kunstenaars zijn: Georg Bohle, Christophe Fink, Kim Habers, Aglaia Konrad, Thomas Laureyssens,  Giacomo Piovan -, In-Situ, Els Vanden Meersch.

Daarnaast werkte CIAP een publieksgericht programma uit:

De installatie van een co-creatie plek in CIAP

CIAP richtte een deel van de tentoonstellingsruimte als tijdelijk ‘lab’ in waar kunstenaars, ontwerpers en publiek in dialoog gaan met elkaar. Het lab is door iedereen vrij te gebruiken en fungeert ook als verzamelpunt van informatie over site-specifieke of andere samenwerkingsprojecten. En zoals bij alle broedplaatsen voor artistieke ideeën is er ook hier wifi en koffie.

Samenwerkingsverband met Architectuurwijzer

CIAP sloeg voor De Unie de handen in elkaar met Architectuurwijzer vzw. Architectuurwijzer zal proposities formuleren over enkele ruimtelijk interessante locaties binnen het grondgebied Hasselt-Genk. Vervolgens plaatsen Architectuurwijzer en CIAP een open call naar architecten én kunstenaars om op die proposities te reageren. Tot slot wordt een selectie uit de reacties verder uitgewerkt en gepresenteerd in de  “kabinetruimte” in CIAP.

Lezingen, debatten en kunstenaarsgesprekken

CIAP streeft ernaar om zijn publiek zoveel mogelijk te informeren en actief te betrekken bij de ontwikkelingen in de hedendaagse kunstwereld. Ook voor De Unie organiseert het thematische rondleidingen, lezingen, debatten en kunstenaarsgesprekken. Deze activiteiten vinden meestal plaats in het voornoemde ‘lab’.

ciap.be/nl/exhibition/divercity

Te bezoeken: 21 juni – 5 oktober 2014

CIAP

CIAP is een ‘Kunstverein’, een ledenvereniging voor actuele kunst, en voert een voor Vlaanderen uniek, autonoom beleid. CIAP creëert een platform voor de presentatie van kunstenaars die in hun verscheidenheid uitdrukking geven aan de hedendaagse kunstpraxis, en voor de sensibilisering van een breed publiek, dat via een participatief lidmaatschap wordt aangesproken. CIAP houdt de vinger aan de pols van de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst en wil voor zijn publiek een referentie zijn, zowel lokaal, regionaal als internationaal. Om die missie te realiseren organiseert CIAP tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen, kunstenaarsgesprekken, atelierbezoeken, vormingen, workshops, kunstuitstappen en de uitgave van edities.

www.ciap.be

UiT in De Unie

21.06 | 15u Officiële opening met picknick van tentoonstelling DiverCITY in CIAP (Hasselt) – in het kader van de lancering van De Unie Hasselt-Genk

Over de locatie

CIAP
Armand Hertzstraat 21 – Hasselt

OPEN: di-vr 11u-18u | za-zo 13u-17u

CIAP is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

ROUTE HASSELT