De Unie Hasselt-Genk | Een initiatief van

Kunst in de open ruimte

Krijn de Koning – Het Groene Huis

Arboretum, Bokrijk – Genk

Voor De Unie Hasselt-Genk deed Krijn de Koning een grootschalige ingreep in Het Groene Huis, midden in het Arboretum van het Domein Bokrijk. Het is geen toeval dat de kunstenaar, geïnteresseerd in ruïnes en verval, aan de slag ging met Het Groene Huis, dat klaar voor de sloop verklaard werd. Krijn de Koning stripte het gebouw van binnenuit en voegde er een extra laag aan toe, om het als ruïne-paviljoen deel te laten worden van het Arboretum. Het ontwerp focust sterk op de ervaring van de bijzondere binnentuin, waar een heel eigen vegetatie kan groeien. Krijn de Koning speelt in op de blik, de looprichting en de perceptie van de bezoeker, die altijd sterk geconditioneerd is door de organisatie van de omgeving. Het werk is een uitnodiging om deze plek op een geheel nieuwe manier te beleven.

Krijn de Koning

°1963, Amsterdam (NL), woont en werkt in Amsterdam (NL)

Krijn de Koning maakt installaties die ingrijpen op een specifieke omgeving en er integraal deel van uitmaken. In zijn architectonische, labyrintachtige constructies staan ruimte en kleur centraal. Zijn gehele oeuvre is te zien als een beeldend onderzoek naar de aard van de geconstrueerde werkelijkheid om ons heen. Uit zijn werk blijkt dat deze vaak veel veranderlijker en flexibeler is, en meer mogelijkheden heeft dan we soms denken.

www.krijndekoning.nl

Bokrijk

Het Provinciaal Domein Bokrijk is 550 hectare groot en ligt te midden van uitgestrekte bos- en natuurgebieden. Het domein is het meest bekend omwille van zijn Openluchtmuseum, waar je in meer dan 100 historische huizen kan ervaren hoe mensen vroeger leefden. Dit is slechts één onderdeel van een groter recreatief geheel. Op het domein vind je ook een speeltuin en een Arboretum, waar je verschillende boomsoorten, planten en een uitgebreide hulst- en bamboecollectie kan bewonderen. Verschillende wandelwegen en fietspaden die aansluiten op het Limburgse fietsroutenetwerk doorkruisen het geheel.

www.bokrijk.be

Het Arboretum

Het groene domein van Bokrijk, gelegen in het natuurgebied De Wijers, is 550 hectaren groot en wordt beheerd door de provincie Limburg. In de jaren 60 werd in dit domein het Arboretum aangelegd op een oppervlakte van 18 hectaren. Van een louter wetenschappelijke plek groeide het uit tot een recreatieve, landschappelijke tuin waar verschillende boomsoorten, struiken en kruidachtige planten gecombineerd worden. Het Arboretum is gespecialiseerd in het genus Ilex (hulst). Hiervan bezit het de grootste referentieverzameling van heel Europa. Daarom is dit ook de officiële proeftuin voor hulst, verbonden aan de Amerikaanse Holly Society. Ook de bamboecollectie Arboretum is indrukwekkend. Liefhebbers van planten en bomen halen hun hart op in het landschappelijke deel, de moerastuin en het bosarboretum.

Over de locatie

Arboretum, Bokrijk
Domein Bokrijk, Bokrijklaan 1 – Genk

OPEN: ma-zo – 9-21u

Het Domein Bokrijk en de openluchtspeeltuin zijn het hele jaar gratis toegankelijk. Parking 1 (hoofdingang) en 2 (op zon- en feestdagen en in juli en augustus) zijn betalend.

De meeste wandelpaden in Bokrijk zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers en aan de inkom kan je ook rolstoelen lenen.

Het kunstwerk van Krijn de Koning is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er is een parking voor houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap. Er is ook toegankelijk sanitair.

ROUTE HASSELT-GENK