De Unie Hasselt-Genk | Een initiatief van

Kunst in de open ruimte

Nils Norman – Picturesque Sketches: after Léon Becker

Heempark – Genk

De Britse kunstenaar Nils Norman liet de betonnen brug aan de Hoogzij (tussen het Heempark en Kattevennen) beschilderen met een collage, geïnspireerd op de illustraties van de landschapsschilder en arachnoloog Léon Becker, die in de 19de eeuw een standaardwerk illustreerde over spinnen. De schildering verwijst naar de omliggende natuurlijke omgeving en het belang van het bewaren van het ecologische evenwicht in het gebied. Daarnaast verwijst ze naar de menselijke ecologie van dit gebied en de recente protesten tegen de sluiting van de Fordfabriek. De schildering is op geen enkele manier gesponsord door Ford, het is eerder een kritische noot bij de sluiting van zo een fabriek en de sociale impact ervan.

Uitvoering schildering: Eddie Van Hoef

Nils Norman

°1966, Kent (UK), woont en werkt in Londen (UK)

In zijn werk vertrekt Nils Norman van een grondig onderzoek van een bestaande situatie. Op basis daarvan werkt hij voorstellen tot verandering uit waarbij ecologie, alternatieve economie en inventieve spelelementen centraal staan. Normans projecten zijn vaak participatief van aard. Bij zijn projecten, die een combinatie zijn van publieke kunstwerken, architectuur en stadsplanning, betrekt hij buurtbewoners, vrijwilligers, stedelijke diensten en overheden of andere betrokken partijen.

www.dismalgarden.com

Heempark

De vzw Heempark Genk is een organisatie die in 1991 werd opgezet om te voorzien in natuur- en milieueducatie in de stad Genk, en om een heempark in te richten. Het is een kleinschalig model van het voormalige agrarische landschap. In het gebied zijn een aantal thematische heemtuinen ingericht, zoals een tuin met geneeskrachtige kruiden, een noten-en fruittuin, een bessentuin en een moerastuin. Verder is er ook een bijentuin met bijenhal, een speeltuin en een kinderboerderij.

www.heempark.be

Kattevennen

Het domein Kattevennen is één van de zes toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Elke poort staat in het teken van een natuurthema. Voor Kattevennen is dit de macrokosmos met de Cosmodrome als meest markante oriëntatiepunt.

www.toegangspoortkattevennen.be

Léon Becker

De studie van de Belgische spinnen begon op het einde van de negentiende eeuw met het zeer verdienstelijke werk van Léon Becker (1826-1909). Als landschapschilder en arachnoloog verzamelde Becker spinnen over het hele land en publiceerde hij zijn verspreidingsgegevens in vier luxueus uitgegeven volumes getiteld ‘Les Arachnides de la Belgique’ (BECKER, 1882, 1896). Vooral de twee grote volumes met afbeeldingen in steendruk zijn hoogstandjes van de wetenschappelijke illustratie uit die periode. Daarnaast illustreerde Léon Becker kinderboeken, die Nils Norman inspireerden voor dit kunstwerk. Becker was ook een regelmatige gast in Genk, voor wetenschappelijk veldonderzoek, maar ook als kunstenaar. Zijn werk is ook vertegenwoordigd in de collectie van het Emile Van Dorenmuseum.

Over de locatie

Heempark
Hoogzij 7 – Genk
(tunnel Hoogzij onder Oosterring)

OPEN: permanent te bezoeken

Het kunstwerk van Nils Norman is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

ROUTE GENK