De Unie Hasselt-Genk | Een initiatief van

Over De Unie Hasselt-Genk

Kunst in de open ruimte in en tussen Hasselt en Genk

De Unie Hasselt-Genk is een uniek en duurzaam kunstproject dat zich momenteel volop ontwikkelt tussen de twee karakteristieke Belgisch-Limburgse centrumsteden Hasselt en Genk. Kunstenaars, socio-culturele organisaties en de inwoners belichten de brede diversiteit van deze bi-pool in een uniek traject van events, projecten en kunstwerken doorheen de zomer. Vanaf 5 oktober nestelt De Unie Hasselt-Genk zich als permanente kunstroute in de omgeving.

De Unie Hasselt-Genk is kunst in de open ruimte-project dat de twee steden letterlijk met elkaar verbindt. Volg de route en ontdek de kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars in de open ruimte van Hasselt en Genk.

Op uitnodiging van Z33 – het huis voor actuele kunst van de Provincie Limburg – en de steden Hasselt en Genk, gingen een twaalftal nationale en internationale kunstenaars aan de slag om deze unieke urbane omgeving, het specifieke landschap en de sterke culturele geschiedenis te vertalen in een nieuwe en (semi)permanente kunstwerken op bijzondere locaties in de open ruimte. Het project wordt gecureerd door Tom van Gestel , voormalig artistiek directeur van SKOR.

Aanvullend op de nieuwe kunstwerken in de open ruimte, zorgen verschillende samenwerkingen tussen de culturele instellingen in de beide steden voor een divers en spannend zomerprogramma op meer dan 20 locaties. Spontane acties en bijdragen van de inwoners van de regio sterken het programma nog aan. Op die manier creëert De Unie Hasselt-Genk nieuwe verbindingen tussen beide steden, en maakt het project de bestaande verbindingen meer zichtbaar.

De lancering voor het grote publiek vond plaats op zaterdag 21 juni 2014, op diverse locaties in Hasselt en Genk. Op zondag 5 oktober 2014 krijgt het rijke zomerprogramma een apotheose met een bijzonder spektakel: Het Geluid van Hasselt-Genk. Bij dat muzikale evenement rond het Albertkanaal komen honderden muzikanten uit Genk en Hasselt samen op de Tuikabelbrug, een symbolische plek voor een fysieke verbinding tussen beide steden, die tot nu toe nooit tot stand kwam. De door Wim Henderickx gecomponeerde tunes voor beide groepen smelten hier samen tot een muzikaal geheel. Na 5 oktober 2014 vormen een tiental kunstwerken in de open ruimte een permanent kunsttraject.

De Unie staat garant voor een unieke belevenis voor jong en oud. Verken de kunstroute al wandelend of fietsend. Je kiest zelf de route die het best bij je past! Met een leuke fietsroute, een gezellige ontmoetingsplek, culinaire evenementen in het groen, een doorlopend cultureel zomerprogramma en tal van nieuwe kunstwerken in de open ruimte, doet De Unie Hasselt-Genk je letterlijk stilstaan bij de omgeving.

Z33 – kunst in de open ruimte

De Unie Hasselt-Genk is een project van Z33 – het huis voor actuele kunst van de Provincie Limburg – in samenwerking met de steden Hasselt en Genk. De kunstroute maakt deel uit van een bijzondere reeks Z33-projecten rond kunst in de open ruimte. Het eerste en nog steeds te bezoeken project was pit in Borgloon, waar het “doorkijkkerkje” en de “boomtenten” uitgroeiden tot internationaal bejubelde publiekstrekkers.

De Unie Hasselt-Genk is een project van Z33 – huis voor actuele kunst en wordt gerealiseerd met de steun van de Provincie Limburg, de Stad Genk, de Stad Hasselt en het Fonds voor Culturele Infrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap.

Over curator Tom van Gestel

Tom van Gestel studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Van 1983 tot 1995 werkte hij als hoofd van de Beeldende Kunstcommissie van het Ministerie van Cultuur. Tot 1999 was hij het hoofd van het departement van de Beeldende Kunstcommissie van de Mondriaanstichting en hierna werkte hij nog als artistiek leider, hoofdcurator en adjunct-directeur van SKOR, Stichting Kunst en Openbare Ruimte.

Tom van Gestel organiseerde in de jaren negentig de voorstelling van Vlaamse en Nederlandse artiesten op de Biënnale van Venetië en hij was Commissaris-Generaal voor de Nederlandse bijdrage. Hij was onder andere gastdocent in de Michaelis Kunstschool in Kaapstad, het Royal College of Art in Londen en de Staatsacademie van Oslo. Bovendien was hij gastspreker op internationale symposia in onder andere Engeland, Spanje, België, Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Japan, Duitsland en Nieuw-Zeeland.

Van Gestel focust graag op de interactie tussen kunst, sponsor, locatie en de openbare ruimte. Hierin probeert hij verbindingen te maken die van belang zijn voor nieuwe media, architectuur, stedelijke ontwikkeling en landschapsarchitectuur. Dit was bijvoorbeeld het geval in Beyond, een duurzaam project voor de stadsuitbreiding van Utrecht, Leidse Rijn, een programma dat ongeveer 10 jaar zou duren.

DE UNIE HASSELT-GENK IS EEN INITIATIEF VAN

SPONSORS VAN DE UNIE HASSELT-GENK

STRUCTURELE PARTNERS

MEDIAPARTNERS VAN DE UNIE HASSELT-GENK

PROJECTPARTNERS

-

Radisson Blu Hasselt
Literair Museum
BiB Genk
Limburgia
a2o
Quartier Canal
CIAP
Architectuurwijzer
MAD-faculty
VONK
Galleriet
Kattevennen
Cosmodrome
Dag van de Wijers
Heempark
De Queeste
C-mine cultuurcentrum
KOPIJ
Fablab Genk
Muziekodroom
Rondpunt 26
Vlaamse Landmaatschappij
Provinciaal Natuurcentrum
Musica
Citybooks
deBuren