De Unie Hasselt-Genk | Een initiatief van

Veelgestelde vragen

Wie organiseert De Unie Hasselt-Genk?

De Unie Hasselt-Genk is een initiatief van De Provincie Limburg, Stad Hasselt en Stad Genk.

De coördinatie van het traject is in handen van Z33, het huis voor actuele kunst van de Provincie Limburg. Z33 stelde de Nederlander Tom Van Gestel aan als curator van het project.

Aanvullend op de nieuwe kunstwerken in de open ruimte, zorgen verschillende samenwerkingen tussen de culturele instellingen in de beide steden voor een divers en spannend zomerprogramma op meer dan 20 locaties. Spontane acties en bijdragen van de inwoners van de regio sterken het programma nog aan. Op die manier creëert De Unie Hasselt-Genk nieuwe verbindingen tussen beide steden, en maakt het project de bestaande verbindingen meer zichtbaar.

Ik wil zelf ook graag een project indienen in het kader van De Unie Hasselt-Genk. Hoe doe ik dat?

We nodigen zowel Hasseltse en Genkse organisaties als inwoners uit om activiteiten te organiseren die kaderen binnen de Unie Hasselt-Genk. Je kan jouw activiteit aankondigen via de ‘UiT in de unie Hasselt-Genk’ agenda. Vergeet ook zeker niet om je activiteit deze tag te geven: uniehg! Activiteiten met die tag komen automatisch in onze agenda.

Via de UiTdatabank laat je bovendien een breed publiek kennismaken met je activiteiten. Ze verschijnen in tal van agenda’s in kranten, tijdschriften en op websites van steden en gemeenten.

Download hier de handleiding voor het invoeren van jouw activiteit in de UiT-databank.

Welke kunstwerken van De Unie Hasselt-Genk zijn permanent?

Ook na 5 oktober 2014 kan je volgende permanente kunstwerken in de open ruimte bezoeken:

- Maurer United – Raise the Roof
- Rinus Van de Velde
- Leonid Tsvetkov – Document
- Duncan Speakman / Circumstance – Periphery Songs
- Krijn de Koning – Het Groene Huis
- Erik Odijk – De ROCK Show
- Nils Norman – Picturesque Sketches: after Léon Becker
- Tomas Saraceno
- Zoro Feigl – Beneath the Surface

Kan ik een fiets huren?

Heb je geen fiets (bij)? In de fietspunten van vzw Basis in de stations van Hasselt en Genk kan je steeds een fiets huren. Reserveer op voorhand via het gratis nummer 0800 96 96 7 (optie 2). Een fiets huren kan al vanaf € 10.

Extra handig: wie een fiets huurt om De Unie Hasselt-Genk te bezoeken kan zijn fiets ontlenen in het ene fietspunt (bv. station Hasselt) en terug inleveren in het andere fietspunt (bv. station Genk).

Als je met de trein komt, dan kan je gebruik maken van een B-dagtrip “trein + huurfiets”.

De Unie evolueert gaandeweg en er komen regelmatig kunstwerken of projecten bij. Hoe weet ik vanaf wanneer ik een bepaald kunstwerk kan bezoeken?

Op de website staat per kunstproject aangeduid vanaf wanneer je het kan bezoeken. Bij de opening op 21 juni 2014 zijn volgende projecten klaar:

- Maurer United – The Bridge is Over
- Rinus Van de Velde
- Krijn de Koning – Het Groene Huis
- Erik Odijk – De ROCK Show
- Nils Norman – Picturesque Sketches: after Léon Becker
- Zoro Feigl – Beneath the Surface
- Kanaal Paviljoen

Daarnaast is er een uitgebreid zomerprogramma met events, tentoonstellingen en activiteiten in het kader van De Unie Hasselt-Genk. Neem een kijkje in de Uit in De Unie-kalender voor het meest recente overzicht van de geplande activiteiten.  Op deze pagina vind je een overzicht van alle locaties die op de route liggen.

Wanneer kan ik De Unie het best bezoeken?

De Unie Hasselt-Genk is een uniek en duurzaam kunstproject van events, projecten en kunstwerken. Neem een kijkje in de Uit in De Unie-kalender voor het meest recente overzicht van de geplande activiteiten.  Check voorafgaand aan je bezoek ook de openingsuren van elke locatie. Die vind je terug bij elk project op de website en op de routekaart.

Ik vind nergens informatie over de kostprijs of toegangstickets. Is het gratis?

De projecten van de Unie Hasselt-Genk kan je gratis bezoeken. Let wel: sommige projecten uit het zomerprogramma en bepaalde activiteiten zijn betalend. Ook de boottocht is betalend.

Ik wil de Unie Hasselt-Genk bezoeken en in de buurt overnachten. Waar vind ik een overzicht van de logies?

Een meerdaags bezoek is ideaal om alle facetten van De Unie en de twee steden te leren kennen. Toerisme Limburg biedt een interessant overzicht met overnachtingsmogelijkheden aan.

Ik wil enkel de route in Hasselt of Genk bezoeken. Kan dat?

Alle kunstwerken, installaties of projecten in het kader van De Unie Hasselt-Genk worden met elkaar verbonden door een unieke kunstroute. Deze route kan je in zijn geheel (route Hasselt-Genk) bezoeken, of je kan er een onderdeel (route Hasselt of route Genk) van bezoeken. Klik hier voor de verschillende routes.

Hoeveel tijd moet ik voorzien om de route te volgen?

De volledige kunstroute van De Unie Hasselt-Genk is een 50-tal km (van het station van Hasselt door de stad Hasselt, via Quartier Canal, het Kanaal en Bokrijk naar Genk, via C-mine, het Emile Van  Dorenmuseum en Kattevennen naar het Kanaal en weer terug naar het station van Hasselt). Zonder een bezoek aan de kunstwerken doet men er gemiddeld 3,5 uur over met de fiets. Hier vind je meer informatie over de volledige route Hasselt-Genk.

De kunstroute in Hasselt is een 9-tal km (van het station via het stadscentrum naar Quartier Canal en weer terug naar het station). Zonder een bezoek aan de kunstwerken doet men er gemiddeld 40 minuten over met de fiets of 2 uur te voet. Hier vind je meer informatie over de route in Hasselt.

De kunstroute in Genk is een 15-tal km (van het station C-mine en het Emile Van Dorenmuseum naar Kattevennen en weer terug naar het station). Zonder een bezoek aan de kunstwerken doet men er gemiddeld 60 minuten over met de fiets of 3 uur te voet. Hier vind je meer informatie over de route in Genk.

Waar kan ik een gratis routekaart verkrijgen?

In de infopunten van De Unie Hasselt-Genk vind je de gratis routekaarten: Z33 – huis voor actuele kunst, Toerisme Hasselt en Toerisme Genk. Daarnaast vind je ook routekaarten op alle locaties met een kunstproject van De Unie Hasselt-Genk.
De volledige website is responsive en je kan de route dus ook op je smartphone of tablet bekijken.

Staat de route goed aangeduid?

Op het terrein wordt de Unie-route met behulp van rode pijlen op het wegdek aangeduid. Zo vind je gemakkelijk de weg naar de volgende kunstwerken. De kunstroute start aan het station van Hasselt en staat zowel op de routekaart als op het wegdek slechts in één richting aangeduid. Uiteraard kan je instappen op de route waar jij wil en kan de route ook in de omgekeerde of een willekeurige volgorde bezocht worden.